18.8.10

黑茶 Kinesiskt svartte

Foto: Naomi / Foto inredning: Celina

黑茶 Kinesiskt svartte är teer som upphettades efter plockningen för att oxidation inte ska påbörjas varefter de blivit rullade, torkade och pressade till tekakor eller -klumpar. En vis sort säljes också lösa.

Efter torkningen de tillåts fermentera, en process som kan hända naturligt i fuktiga och varma länder. Till skillnad från oxidation, undergår fermentering en mer komplicerad kemisk och biologisk process.

I dag är pu´erh te den mest kända och högklassade svartte. Till skillnad från gröna teer som efter ungefär två år förlorar det mesta av sin smak och aroma, anses pu'er bli bättre ju längre tid det lagras ( liksom vid lagring av vin finns det dock alltid en gräns därefter teet tappar i smak). Teet kan också drickas tidigt, men smakar då likt ett vanligt grönt te.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar